Ukoliko ne želite posne kiflice slobodno koristite ovaj recept samo posne sastojke zamenite mrsnim umesto margarina maslac, umesto posnog kačkavalja mrsan... Za slanu varijantu ne morate premazivati majonezom može i margarinom.
Potrebno je:
• 1 kg pšeničnog brašna,
• 500 ml vode,
• 1 pakovanje (50g) svežeg kvasca,
• 3 kašike šećera,
• 1 kašika soli,
• 100 ml ulja,
- oko 150 margarina ili maslaca
U 500 ml tople vode rastvoriti kvasac, dodati 3 kašike šećera, 1 kašiku soli, 100 ml ulja i brašno.
Umesiti lagano, uz eventualno dodavanje još malo brašna, da testo bude glatko, mekano i da se ne lepi. Sve se radi odmah, ni kvasac ni testo ne ostavljate da raste.
U zavisnosti od toga koju veličinu kiflica želite, delite testo na veće ili manje loptice.
Razvući oklagijom u oblik elipse, puniti ih sa posnim kačkavaljem ili bez fila kao slane ili naneti fil po želji za slatke (džem, posan krem…) i rukama lagano urolati kiflicu.
Pleh blago podmazati posnim margarinom i ređati kiflice sa razmakom od bar 2-3 cm, jer dosta narastu. Ostaviti da narastaju oko 1-2 sata na toplom mestu, pa narasle kiflice četkicom premazati uljem.
Rernu ugrejati na 220-250 stepeni i peći da lepo porumene. Pazite da se ne prepeku (meni su pečene za 10 minuta).
Kiflice su mekane i ukusne, a ukoliko pravite mrsne možete za dodatnu mekoću pečene, tople kiflice odmah prelijte vrućim maslacem, na svaku kiflicu po kašiku, dve (maslac otopite i ugrejte u šerpici sa poklopcem, prska, ali treba da bude vrelo).
U 500 ml tople vode rastvoriti kvasac, dodati 3 kašike šećera, 1 kašiku soli, 100 ml ulja i brašno.
Umesiti lagano, uz eventualno dodavanje još malo brašna, da testo bude glatko, mekano i da se ne lepi. Sve se radi odmah, ni kvasac ni testo ne ostavljate da raste.
U zavisnosti od toga koju veličinu kiflica želite, delite testo na veće ili manje loptice.
Razvući oklagijom u oblik elipse, puniti ih sa posnim kačkavaljem ili bez fila kao slane ili naneti fil po želji za slatke (džem, posan krem…) i rukama lagano urolati kiflicu.
Pleh blago podmazati posnim margarinom i ređati kiflice sa razmakom od bar 2-3 cm, jer dosta narastu. Ostaviti da narastaju oko 1-2 sata na toplom mestu, pa narasle kiflice četkicom premazati uljem.
Rernu ugrejati na 220-250 stepeni i peći da lepo porumene. Pazite da se ne prepeku (meni su pečene za 10 minuta).
Kiflice su mekane i ukusne, a ukoliko pravite mrsne možete za dodatnu mekoću pečene, tople kiflice odmah prelijte vrućim maslacem, na svaku kiflicu po kašiku, dve (maslac otopite i ugrejte u šerpici sa poklopcem, prska, ali treba da bude vrelo).
Prekriti krpom i uživati kada se malo prohlade.
Коментари
Постави коментар