Пређи на главни садржај

Kiflice sa pekmezom i orasima


Za testo:

100 g rastopljenog margarina
200 ml mlakog mleka
1 kocka (40 g) svežeg kvasca + 1 kašičica šećera
1 jaje
2 kašike šećera
1 vanilin šećer
450 g oštrog brašna
Još:

pekmez od kajsija (ili po želji)
Za premazivanje:

1 jaje
Za posip:

50 g krupno seckanih oraha
3 kašike smeđeg šećera


Priprema
Najpre rastopite margarin u maloj šerpici i ostavite sa strane da se malo prohladi.

U drugoj šerpici podgrejte mleko da bude toplo (ali ne previše), ubacite kvasac i izmešajte dobro da se rastvori, dodajte kašičicu šećera i oko 3 kašičice brašna od onih 450 g ukupno. Sve izmešajte i ostavite da kvasac nadođe, nekih 10-ak minuta.

Za to vreme ubacite u vanglu jedno jaje, šećer i vanilin šećer pa izmešajte varjačom. Ulijte otopljen margarin, kao i nadošli kvasac a potom ubacite i brašno i sve dobro izmešajte varjačom a potom rukom umesite fino meko testo. Pokrijte vanglu čistom kuhinjskom krpom i ostavite testo da odmara 30 minuta.

U međuvremenu pripremite vaš omiljeni pekmez. Iseckajte orahe i pomešajte ih sa smeđim šećerom. Orahe možete usitniti i na starinski način, tako što ih ubacite u papirnu kesu (od šećera ili brašna), i samo pređete preko nje par puta oklagijom. 🙂 Meni je ova metoda nekako brža i jednostavnija od seckanja nožem, a vi uradite kako je vama najlakše.

Kada se testo udvostručilo, istresite ga na pobrašnjenu radnu površinu i podelite na 2 jednaka dela. Napravite od njih dve jufke. Uzmite prvu i rastanjite je oklagijom tanko na veliki krug. Podelite ga na četvrtine, pa svaku četvrtinu na još 3 dela, tako da ukupno dobijete 12 komada testa. Na svaki stavite po kašičicu pekmeza i zamotajte u kiflicu. Ponovite postupak i sa drugom jufkom testa. Dobićete ukupno 24 kiflice. Napomena: gledajte da koristite neki čvršći pekmez, jer ako je redak, iscuriće vam.

Kiflice ređajte u pleh obložen pek papirom, premažite ih umućenim jajetom pa kašičicom pospite mešavinom oraha i smeđeg šećera. Krupnije komade oraha možete prstima malo utisnuti u testo da se bolje zalepe.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni 15-ak minuta, odnosno dok lepo ne porumene.

Gotove kiflice po želji pospite šećerom u prahu.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Posna sarma

Potrebno je:

Posna proja

Moje dete nije htelo da jede proju, a pošto obožava perece ja sam se dosetila da je isečem u obliku perece i od tada uvek jede bez problema "kukuruznu perecu" :)  Recept sam dobila tako što sam od svekrvinih projica izbacila 4 jaja i parče sira i eto posne proje. Potrebno je:

Pesak torta

Pošto ne volim kokos u drugi deo sam stavila belu čokoladu, a u treći deo napolitanke rendane. Potrebno je: