Пређи на главни садржај

Lazanje bolonjeze

Nikada do sad nisam jela niti pravila lazanje, evo bilo je krajnje vreme. Za prvi put sam se odlučila za klasične lazanje sa mesom recept bez šargarepe, celera i pančete. Malo je reći da sam oduševljena kako u lakoći pripreme tako i u ukusu, mada najbitnije mi je što se i deci sviđa.


Potrebno je:

KORE
oko 500g, tj. kutija suvih kora (pločica) za lazanje koje se nekuvaju  (4x6 pločica)
FIL
6 kašika ulja
1 veći crni luk, sitno seckan
350g mlevenog svinjskog ili junećeg mesa (može i mešano mleveno)
350g sveže svinjske kobasice (ne mora ako ne stavljate kobasice uvećajte mleveno meso za toliko)
400g kuvanog paradajza (Tomatino)
180ml crnog vina
2-3 kašičice soli
mleveni crni biber, po ukusu
2 kašičice suvog bosiljka, može i origano, majčina dušica (ne mora)
BEŠAMEL
100g putera
100g brašna
1 litar mleka
1 kašičica soli
JOŠ
400g kačkavalja koji se lepo topi i razvlači, rendanog (od toga jedna puna šaka ide u bešamel)

SOS OD MESA
U dubljoj i većoj šerpi na zagrejanom ulju kratko propržite crni luk. Zasecite omot sveže kobasice, izvadite punjenje i usitnite ga nožem. Ubacite mleveno meso i usitnjeno meso kobasice u propržen luk. Dodajte 2 kašičice soli, oko 2 kašičice suvog začina koji volite i bibera po ukusu. Pržite kratko da meso samo pobeli. Sipajte crno vino i kuvani paradajz. Promešajte, smanjite vatru i krčkajte oko 30 minuta. Povremeno promešajte i dolijte još malo vode, ako je potrebno. Ja obično potrošim oko pola šolje vode.
BEŠAMEL
Otopite puter i kad procvrči pomerite sa plotne i sipajte svo brašno. Mešajte brzo i kad postignete jednoličnu masu vratite na par sekundi na špored i mešajte. Sipajte mleko polako u šerpu i sve vreme kako sipate mutite žicom da razbijete grudvice i ujednačite masu. Važno je da ovo radite postepeno i polako. Kada ste sipali mleko posolite ga. Kuvajte na umerenoj vatri uz neprekidno mešanje dok se bešamel ne zgusne kao za puding. Sklonite sa vatre i nakon 5 minuta umešajte šaku rendanog kačkavalja.
KORE
Ja koristim slane rozen kore za pite, predjela i lazanje (isečem ih odmah na pločice).
SLAGANJE
Izaberite pleh u kome vam mogu stati 4 pločice lazanje tako da ima prostora od bar 1-2 prsta između njih i između njih i zida pleha. Pravimo lazanju u 6 slojeva.
Bešamel uvek ide kao prvi sloj jer on sprečava lepljenje lazanje za pleh. Njime lepo pokrijte dno pleha.
Na bešamel poređajte red pločica.
Na pločice rasporedite šestinu sos od mesa. Sipajte samo preko pločica a kako se testenina peče ona će se širiti i sa sobom vući i bešamel i sos. Ako vam pređe preko nije važno.
Onda bešamel koji ne morate sad razmazivati već onako prošarajte.
PLOČICE, SOS, BEŠAMEL...... mažete 6 redova pločica tako
ZAVRŠAVAMO SA 6. redom pločica na koji stavljate tanji sloj sosa i obilato zalivate preostalim bešamelom (tu ja ostavim da ga ima najviše). Znači bešamel je prvi i poslednji u slojevima. Može da vam kaplje i malo sa strane pločica
Pospite preostali kačkavalj preko bešamela.
Zatvorite pleh folijom dobro ali onako pečurkasto da se aluminijumska folija ne zalepi za kačkavalj kad je skidate.
Pecite na 200 stepeni oko 30 minuta. Izvadite lazanju iz rerne. Sklonite foliju i ponovo je vratite na pečenje na jaš 30-ak minuta. Ostavite lazanju da se odmara 2 sata pre služenja.

Коментари

  1. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

    Hương Lâm chuyên dịch vụ cho thuê máy photocopy màu hoặc bán máy photocopy màu uy tín, giá rẻ tại TP.HCM và giải đáp máy photocopy nào tốt nhất cũng như link download driver toshiba 456 chính xác.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Posna sarma

Potrebno je:

Posna proja

Moje dete nije htelo da jede proju, a pošto obožava perece ja sam se dosetila da je isečem u obliku perece i od tada uvek jede bez problema "kukuruznu perecu" :)  Recept sam dobila tako što sam od svekrvinih projica izbacila 4 jaja i parče sira i eto posne proje. Potrebno je:

Pesak torta

Pošto ne volim kokos u drugi deo sam stavila belu čokoladu, a u treći deo napolitanke rendane. Potrebno je: