Potrebno je:
650 g mekog brašna
5 kašika domaće svinjske masti
2 jaja
250 ml mleka
20 g svežeg kvasca
1 kašičica soli
½ kašičice šećera
Susam
U mlakom mleku razmutiti kvasac i mleko, pa ih ostaviti da odstoje oko 15 minuta. U dubokoj činiji umutiti jedno celo jaje, jedno žumance i 3 kašike domaće svinjske masti. Dodati so, brašno i pripremljeni kvasac, pa umesiti glatko testo. Zamešeno testo ostaviti da narasta na toplom mestu oko 45 minuta. Testo premesiti i ponovo ga ostaviti da narasta oko 30 minuta. Dobijenu masu podeliti na dva jednaka dela, pa oklagijom razvući u dva jednaka pravougaonika. Svaki pravougaonik premazati sa po kašikom masti, pa ih položiti jedan na drugi. Testo urolati, pa nožem iseći na 8-10 jednakih delova. Posudu za pečenje premazati sa malo masti, pa isečene delove poređati u krug i formirati pogaču. Svaki krug premazati umućenim belancetom i posuti susamom. Ostaviti da narasta oko 15 minuta, pa peći oko 40-45 minuta u prethodno zagrejanoj pećnici na 200˚C.
Коментари
Постави коментар