Пређи на главни садржај

Pekmez od jagoda


Potrebno je:

3 kg svežih jagoda
1 kg šećera
1-2 limuna (sok i korica bez žutog dela)

Voće prethodno oprati i iskidati na sitnije komade, prekriti šećerom i ostaviti par sati da voće pusti sok. Dodati oceđen sok jednog limuna i koricu limuna, sa koje ste prethodno skinuli žuti deo. Korica sadrži prirodan pektin i omogućiće želiranje džema.
Potom kuvati na srednjoj temperatutri do vrenja, zatim smanjiti temperaturu na minimun i kuvati dok se ne postigne željena gustoća. U toku kuvanja će vam se stvarati pena, koju treba da skidate (izbaciti limunovu koru). Ako ne volite komadiće voća kroz pekmez, izmiksajte vreo pekmez štapnim mikserom.
Sterilizovati teglice, tako što će te ih staviti u šerpu sa hladnom vodom, gde ste na dno postavili jednu kuhinjsku krpu, posložiti sve teglice i poklopce i postaviti jos jednu krpu između teglica kako bi se izbeglo dodirivanje. Kuvati na jakoj vatri do ključanja, a potom smanjiti na minimum i pustiti da vri jos 30 minuta.
U približno isto vreme vam je gotov i džem, koji će te vrelog sipati u vrele teglice, koje će te vaditi hvataljkom direktno iz šerpice gde ključaju. Svaku napunjenu teglicu, zatvorite i okrenite je naopačke. Da se stvori vakum, tada bi poklopac nakon nekih 15-20 minuta trebao biti blago uvučen prema unutra. Ako se to nije desilo, pošto napunite sve teglice, možete ih staviti u ključalu vodu i prokuvajte sve dok se poklopci ne uvuku prema unutra. Kada su poklopci uvučeni, znači da su teglice hermetički zatvorene i možete ih odložiti na bilo koje suvo mesto. Nakon otvaranja teglica, mora se čuvati u frižideru. 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Posna sarma

Potrebno je:

Posna proja

Moje dete nije htelo da jede proju, a pošto obožava perece ja sam se dosetila da je isečem u obliku perece i od tada uvek jede bez problema "kukuruznu perecu" :)  Recept sam dobila tako što sam od svekrvinih projica izbacila 4 jaja i parče sira i eto posne proje. Potrebno je:

Pesak torta

Pošto ne volim kokos u drugi deo sam stavila belu čokoladu, a u treći deo napolitanke rendane. Potrebno je: