Torta fantazija


Potrebno je:
Za 4 patišpanja:
12 belanaca
200 g šećera
90 g brašna
200 g oraha

Fil vanil/čokolada:
12 žumanaca
2 pudinga od vanile
650 ml mleka
10 kašika šećera
250 g maslaca ili margarina
100 g čokolade

Fil malina:
300 g malina
1 puding od vanile
250 ml vode
200 g šećera

Čoko lešnik glazura:
250 g kisele pavlake 20% mm
200 g čokolade za kuvanje
50 g sitno seckanih lešnika

Za dva patišpanja: 6 belanaca malo izmiksajte da zapene pa postepeno dodajte 100 g šećera. Umutite u čvrst šam. Dodajte 45 g brašna i 100 g mlevenih oraha. Varjačom lagano promešajte da se smesa izjednači. Smesu  rasporedite u dva pleha prečnika 24 cm (ukoliko želite da pravite veću tortu recimo u plehu od rerne 25x36cm biće vam potrebna dupla mera sastojaka). Oba pleha stavite u zagrejanu rernu na 200 °C, na oko 15 minuta. Na isti način pripremite i druga dva patišpanja. (mogu i kupovne kore Vincini)

Fil vanil/čokolada: U sud sipajte 200 ml mleka, 12 žumanaca i dva vanil pudinga. Sve izmiksajte da nema grumuljica. Ostatak mleka i šećer stavite u sud sa duplim dnom za kuvanje na pari i onda dodajte mleko sa pripremljenim žumancima i pudingom i kuvajte uz neprestano mešajte u gust krem. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Maslac stavite u vanglicu i mikserom izmiksajte. Dodajte postepeno ohlađeni krem, po kašiku dve, pa nastavite sa miksanjem i tako dok ne dodate sve. Fil podelite na pola i u jednu polovinu dodajte istopljenu čokoladu. Izmiksajte čokoladni fil.

Fil malina: Šećer i vodu (150 ml) stavite da vri oko 3 minuta. Kad se šećer istopio dodajte maline. Kuvajte neprestano mešajući oko 5 minuta pa dodajte puding iz kesice koji ste prethodno rastvorili u 100 ml vode. Na umerenoj temperaturi skuvajte fil. Ostavite 30 minuta da se prohladi.

Čoko lešnik glazura: Zagrejte kiselu pavlaku i onda joj dodajte istopljenu čokoladu. Dobro promešajte da se glazura ujednači.
Na tacnu stavite prvi patišpanj. Premažite polovinom čoko glazure, a onda pospite polovinom iseckanih lešnika. Prebacite u frižider na 15 minuta da se glazura malo ohladi i stegne.

Nakon tog vremena preko glazure stavite čokoladni fil. Stavite drugi patišpanj i premažite ga filom od malina. Onda i treći patišpanj, ostatak čoko glazure i lešnika, pa ponovo u frižider na hlađenje.

Na kraju premažite vanil filom i završite poslednjim patišpanjem. Ostavite  u frižider najmanje 3-4 h da se ohladi i stegne pre nego što nastavite da je dekorišete.

Sa kupovnim korama Vincini


Na ovoj slici je torta pečena u plehu od rerne 25x36cm - dupla mera




Коментари

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...