Translate

30. октобар 2017.

Domaći hleb u jufkicama


Potrebno je:

1 kg brašna
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
25 gr svežeg kvasca
50 ml ulja
400 mlake vode

Izmrviti kvasac u šolji, dodati kašikicu šećera i pola kafene (male) šoljice tople vode. Razmutiti, tako da nema nikakvih grumuljica.
Ostaviti na toplom da proradi.
Prosejati brašno i dodati mu dve kašikice soli. Promešati pa dodati u vanglu kvasac (iz šolje) koji je proradio. Zatim dodati 50 ml ulja, pa malo po malo 400 ml vode.
Mesiti, da se dobije glatko ne trvdo testo.
Mesite jedno pet minuta pre nego što zaključite, da li testu treba, možda još malo vode ili brašna.
Meni za dobro odrađeno (umešeno) testo je potrebno jendo 15 minuta mešenja.
Ako je testo tvrdo dodajte mu još malo vode, ako je testo retko dodajte mu malo po malo brašna, ali postepeno, da ne bi preterali.
Kada ste dobili ne trvdo testo, koje se odvaja od vangle pospite po njemu malo brašna da se ne zalepi za krpu. Prekrijte krpom i ostavite na toplom, da se testo digne.
Kada se testo udvostručilo, premesite ga i ponovo ga prekrijte krpom i ostavite da naraste.
Kada je testo drugi put naraslo, premesite ga i pravite jufkice veličine mandarine ili šake.
Jufkice takođe premesite, pre nego što ih stavite u pleh obložen pek papirom ili podmazan.
U plehu ih malo razdovjte, jer će narasti i spojiti se.
Ostaviti jufkice u plehu, da malo narastu (oko 20-ak minuta).
Uključiti rernu na 200 stepeni.
Kada se rerna zagrejala, staviti  hleb da se peče. U mojoj rerni se hleb ispeče za 20-ak minuta.
Kada se malo zarumeni, izvaditi hleb iz rerne. Poprskati ga vodom i prekriti čistom krpom.

Нема коментара:

Постави коментар

AddToAny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pesak torta

Pošto ne volim kokos u drugi deo sam stavila belu čokoladu, a u treći deo napolitanke rendane. Potrebno je: