Potrebno je:
Kore:
-6 jaja
-90 gr šećera
-6 kašika vrele vode
-na vrh noža soli
-120 gr brašna
-30 gr kakao
-1 kesica praška za pecivo
Preliv:
-10 kašika čokoladnog mleka
Fil:
-1l slatke pavlake za šlag
-2 kesice vanilin šećera
-3 kašike šećera
-3 kašike meda
-2 kesice želatina u prahu
Premaz:
-100 gr čokolade za kuvanje
-50 gr maslaca
-1 kašika ulja
-50 ml vode
Glazura:
-100 gr čokolade za kuvanje
-50 gr maslaca
-1 kašika kakao
Rernu zagrejati na 180 stepeni. Dno kalupa za tortu veličine 28 cm obložiti papirom za pečenje.
Kore: Belanca odvojiti od žumanaca. Brašno, kakao i prašak za pecivo izmešati. Belanca zajedno sa malo soli čvrtsto umutiti. Žumanca zajedno sa šećerom i vrelom vodom kremasto izmešati (2-3 minuta). Žumancima dodati mešavinu brašna i 1/3 snega od belanaca i mikserom na najnižoj brzini lagano izmešati. Zatim dodati ostatak belanaca i metlicom za šlag umešati (ne mikserom!). Testo izliti u kalup, izravnati i peći oko 40 minuta. Pećenu koru ostaviti da se hladi. Jednom ga prerezati i donji deo staviti na tanjir a oko njega obruč kalupa (ako nemate može da se stavi na poslužavnik a oko njega aluminijumska folija). Koru preliti sa 5 kašika čokoladnog mleka i premazati polovinom fila.
Fil: Želatin u prahu preliti sa 6 kašika hladne vode i ostaviti da nabubri. U međuvremenu slatku pavlaku zajedno sa vanilin šećerom. šećerom i medom čvrsto umutiti. Želatin staviti na šporet i na laganoj vatri otopiti. Dodati mu 4 kašike fila, dobro izmešati i želatin dodavati polako u ostatak fila, neprestano mešajući.
Premaz: Čokoladu sitno iseckati.Maslac, ulje i vodu dobro zagrejati. Skloniti sa šporeta, dodati čokoladu i nastaviti sa mešanjem sve dok se čokolada ne otopi. Ostaviti da se malo ohladi. Zatim premaz razliti po kremi i tortu ostaviti oko 10 minuta u frižideru da se hladi. Tortu izvaditi iz frižidera i premazati ostatkom fila. Na fil staviti drugu koru i preliti je sa 5 kašika čokoladnog mleka.
Glazura: Čokoladu sitno iseckati. Maslac i kakao izmešati i na šporetu zagrejati. Zatim skloniti sa šporeta, dodati čokoladu i mešati dok se čokolada ne otopi. Glazurom preliti tortu i ostaviti preko noći u frižideru.
Sutradan nožem (umakati ga u vrelu vodu) pažljivo odvojiti obruč kalupa od torte (ili ako nemate kalup skinuti aluminijumsku foliju koju ste stavili oko poslužavnika). Tortu ukrasiti po želji.
Коментари
Постави коментар