Пређи на главни садржај

Pogača Uskršnji zeka

Aprila 2013. godine sam povodom Uskrsa pravila i pogaču i tortu u obliku zeke, a u tome mi je naravno pomogao moj mali Zeka Peka, dobro je da je neki štapić ostao za brkove :)


Potrebno je:
-250 ml mleka
-40 gr kvasca
-2 kašičice soli
-1 kašičica šećera
-700 gr brašna
-1 kašika sirćeta
-100 ml ulja
-2 jajeta
-100 gr margarina
-1 jaje za premazivanje
-susam
-slani štapići ili špagete

U mlako mleko stavimo šećer i kvasac da nadođe. U nadošlo mleko sipamo ulje, dodamo so, sirće, 2 jajeta i promešamo. Brašnom zamesimo testo. Pokrijemo krpom i ostavimo 30 minuta da testo nadođe.
Nadošlo testo premesimo i podelimo na dva jednaka dela. Jedan deo testa podelimo na pet loptica. Razvučemo prvu lopticu na 17-18 cm i premažemo sa margarinom. Razvučemo drugu, premažemo sa margarinom i prebacimo preko prve. Tako uradimo i sa trećom, koju stavjamo preko druge. Umutimo jaje i premažemo treću. Četvrtu razvučemo da bude malo veća od predhodnih. Izvadimo sa manjom čašom rupe za oči, zatim testo prebacimo preko trećeg testa i višak podvučemo ispod. Napravljenu glavu prebacimo u pleh obložen papirom za pečenje. Premažemo sa umućenim jajetom. Krugove koje smo izvadili, na jednom kraju malo pritisnemo i stavimo ispod rupa za oči, a na mestu gde će kasnije ići brkovi. Petu lopticu ostavimo na stranu.
Drugu polovinu testa takođe podelimo na pet delova. Prvo testo razvučemo u duguljastu formu oko 17-18 cm i premažemo margarinom. Razvučemo i drugi deo, premažemo margarinom i stavimo preko prvog dela. Isto uradimo sa trećim i četvrtim delom. Sa oklagijom razvučemo u duguljastu formu dužine oko 30 cm, a zatim urolamo testo sa duže strane. Tako urolano testo podelimo na dva jednaka dela i rukama ih blago pritisnemo. Premažemo oba dela za umućenim jajetom. Petu lopticu od prvog dela i petu lopticu od drugog takođe razvučemo u duguljastu formu i u sredini nožem isečemo uži oblik. Izvadimo isečeno testo, a ostatak prebacimo preko ušiju i višak podvučemo pod testo.
Uši namestimo uz glavu. Zasečemo sa nožem srednji deo na ušima. Od viška testa koje je ostalo od ušiju napravimo nos i zube. Stavimo susam za oči. Ako koristite špagete za brkove tri špagete premazati sa umućenim jajetom i staviti u pleh pored pogače.
Stavimo pogaču da se peče u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Posle 10 minuta sa aluminijumskom folijom pokriti pogaču, a temperaturu smanjiti na 180 stepeni i peći još 20 minuta. Skloniti foliju i peći još 2-3 minuta.
Špagete podeliti na pola i u prohlađenu pogaču zabosti na mestu brkova ili koristiti slane štapiće.







Коментари

Популарни постови са овог блога

Posna sarma

Potrebno je:

Posna proja

Moje dete nije htelo da jede proju, a pošto obožava perece ja sam se dosetila da je isečem u obliku perece i od tada uvek jede bez problema "kukuruznu perecu" :)  Recept sam dobila tako što sam od svekrvinih projica izbacila 4 jaja i parče sira i eto posne proje. Potrebno je:

Pesak torta

Pošto ne volim kokos u drugi deo sam stavila belu čokoladu, a u treći deo napolitanke rendane. Potrebno je: