Translate

27. фебруар 2015.

Rižoto sa pečurkama


Potrebno je:
-3 kašike ulja
-20 gr putera ili margarina
-300 gr pečuraka
-1/2 struka praziluka
-4 čena belog luka
-100 gr pirinča
-2 kašičice soli
-1/2 kašičice bibera
-650 ml mlake vode
-30 gr putera ili margarina
-30 gr rendanog kačkavalja

Šampinjone očistiti četkicom i oprati pa ih izrezati na listiće (koriste se i drškice). U šerpu usuti ulje i margarin. Odmah dodati šampinjone, pa pržiti dok ne postanu rumeni sa svih strana. Praziluk preseći po dužini na pola, a zatim izrezati na sitne polu-kolutove i dodati u šerpu, pa pržiti dok tečnost ne ispari. Beli luk očistiti i sitno iseckati. Smanjiti temperaturu i dodati beli luk, kratko propržiti i  dodati opran pirinač, mešati sve vreme i pržiti sve dok pirinač ne počne da se lepi za dno posude. Zatim, začiniti i naliti sa polovinom vode i kuvati uz dolivanje preostale vode. Kada je pirinač skuvan (kada sva voda ispari) šerpu skloniti sa ringle, dodati margarin i promešati, a potom šerpu poklopiti. Nakon 7-8 minuta otklopiti i u rižoto ubaciti rendani kačkavalj (biljni ako želite posno jelo). Sve promešati i odmah služiti (ukusno je i hladno).

Recept je sa izmenama isproban sa bloga Coolinarija. Za njega sam saznala preko blogerske igre FBI rukavice. Kuvarici Nale su svi  recepti što sam isprobala ukusni i dobro objašnjeni, tako da njenom blogu može da se veruje da su recepti provereno dobri.
Koristila sam jednu vrstu pečuraka (šampinjone) i ukusno je, mogu samo zamisliti kako je tek kada se upotrebljavaju aromatičnije vrste pečuraka, povećala sam količinu soli jer je bilo baš neslano i povećala sam količinu vode jer pirinač nije bio mekan.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Milkinis

Potrebno je: