Potrebno je:
-500 gr pasulja
-500 gr crnog luka
-2 čena belog luka
-2 lovorova lista
-200 ml ulja
-2 kašičice soli
-1/2 kašičica mlevenog bibera
-1 kašika aleve paprike
Pasulj prethodnog dana potopiti u vodi i ostaviti da prenoći. Naliti novu hladnu vodu i staviti da se kuva 5 minuta, ocediti je i baciti, pasulj još malo proprati. Naliti sa novom vodom da ogrezne. U to dodati naseckane 2 glavice crnog luka, belog luka i lovorov list. Kuvati na tihoj vatri uz povremeno dodavanje tople vode. Količina vode ne sme da bude suviše velika već toliko da pasulj bude samo potopljen. Kuvati dok ne omekša (oko 2 sata), zrna treba da su cela a mekana zato nemojte da mešate dok se kuva. Na kraju posoliti i pobiberiti.
Očistiti preostali crni luk i staviti u hladnu vodu da postoji desetak minuta. Iseckan dinstati na ulju, na tihoj vatri, dok ne bude mekan i staklast. Kad je gotov skinuti sa vatre, dodati kašiku aleve paprike i dobro promešati. Ako se paprika doda dok se luk dinsta onda hoće da gorči.
Tepsiju podmazati, pa na dno ravnomerno staviti red pasulja (vaditi rupičastom kašikom kako bi se zahvatio i deo tečnosti u kojoj se kuvao). Preko njega staviti luka. Ponoviti dok se ne utroši pasulj i luka. Poslednji red mora da bude pasulj. U zagrejanoj rerni zapeći, povremeno promešati da se pasulj lepo sjedini.
Коментари
Постави коментар